Home
MCQs
Islamic Studies MCQs
Holy Quran MCQs
Islamic Studies MCQs

Islamic Studies MCQs - Holy Quran MCQs

Holy Quran MCQs has most important information regards number of words occurs, In which surah Fasting, Hajj, Zakat is commanded, Stages of Quran, Number of Paras, Manzil, Surahsin, Rukoos and Ayaats, Makki Surah VS Maddani Surrah, Meaning of Surah.

51. How many verses of Qisas are there in the Holy Quran?

A. 600

B. 800

C. 1000

D. 12000

Answer: C

52. Name the Battle in which many Huffaz (the people who learnt Quran by heart) were martyred ?

A. Yamama

B. Badr

C. Khandaq

D. Khyber

Answer: A

53. Whose copy of the Quran was considered as the most authentic in the reign of Hazrat Usman (RA)?

A. Hazrat Umar (RA)

B. Hazrat Abu Bakr (RA)

C. Hazrat Hafsa (RA)

D. None of these

Answer: C

54. Which Surah is called the Heart of the Quran?

A. Surah-e-Yaseen

B. Surah-e-Falaq

C. Surah-e-Rehman

D. Surah-e-Bani Israel

Answer: A

55. The Quran is aslso Regarded as a manual of _____.

A. Art

B. Science

C. Literature

D. All of the above

Answer: D

56. How many Katibeen-e-Wahi are mentioned in the Holy Quran?

A. 25

B. 30

C. 35

D. 40

Answer: D

57. _____ punctuated the Holy Quran.

A. Hazrat Abu Bakr (RA)

B. Hazrat Umar (RA)

C. Hujjaj bin Yousuf

D. None of these

Answer: C

58. _____ was the Principle Scribe of the Holy Quran.

A. Hazrat Zaid bin Thabit (RA)

B. Hazrat Khalid bin Waleed (RA)

C. Hazrat Ali (RA)

D. None of these

Answer: A

59. What is the present shape of Quran?

A. Toukeeli

B. Tawakkal

C. Taufeeqi

D. None of these

Answer: C

60. Which surah is called Miftah-e-Ul-Quran?

A. Al-Imran

B. Al-Yaseen

C. Al-Bani Isreal

D. Al-Fateha

Answer: D